Oravecz Andrea videók/audiók

Scott Kiloby Élő Önvizsgálatai: Bevezető előadás – audió

Dr. Buda László (Laci) vendége voltam a Szomatodráma Nyitott Műhelyen, ahol Scott Kiloby Élő Önvizsgálatairól tartottam egy másfél órás bevezető előadást. Szeretettel ajánlom figyelmetekbe az erről készült audió felvétel meghallgatását, így sokkal „testközelibb” megtapasztalást szerezhettek a legfontosabb alapokról.

Hozzáteszem, hogy legalább egy hétig folyamatosan tudnék az önvizsgálatokról beszélni, a velük kapcsolatos élményeimet, tapasztalataimat megosztani. J De persze itt is a gyakorlati megtapasztalás a lényeg, a róluk történő beszéddel nem hatolunk valójában bele a saját történeteinkbe, fájdalmas azonosulásaink mélységeibe. Szóval, ez az előadás egy ízelítő, melyet nagyon élveztem. Hálás köszönet Lacinak, hogy ott lehettem, illetve a kb. 50 főnyi szuper közönségnek, akik nyitottan jöttek velem.

Az audio fájlt a fenti lejátszón tudjátok meghallgatni. A lejátszó alatti "Letöltés" opcióval lehet letölteni. (Valamilyen okból kifolyólag előfordul időnként, hogy a feltöltött fájl a tárhelyen meghibásodik, megrövidül, eltűnik. Ha ilyet tapasztalsz, kérlek, értesíts az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. Köszönöm.)

A Munka: Bevezető előadás(Byron Katie Négy kérdés Munka-módszeréről) - videó

 

2014 májusában, a MagNet Házas rendezvényünkről filmfelvétel is készült. Ebben a bevezető egy órában beszélek a Munka alapjairól, az elme alapműködéseiről, feltételezésekről, értelmezésekről, tényekről, „tudásról”, a valóságról. Bemutatom az ún. valóságpróbát, és példával illusztrálva végigviszek egy hiedelmet a Négy kérdésen és megfordításokon. Érdemes velem tartani.

Hűtlenség, átverés, bizalom a párkapcsolatban - videó

 

A májusi MagNet Házas Munka-napunkon három bátor résztvevővel dolgozhattam. (Javaslom, hogy ha új vagy a Munkában, először nézd meg a fentebb található Bevezető előadást). Mayer Móni volt az első jelentkező, aki őszintén, nyitottan és kíváncsian bevállalta, hogy megosztja velünk életének egy olyan darabkáját, ahol még fáj. Hogy erre együtt nézhessünk rá. Mert újra és újra bebizonyosodik, hogy bármilyen témát hozzon is fel valaki, az valamilyen vonatkozásában mindannyiunkat érint. Byron Katie erre mondja, hogy „Nincsenek új történetek”, és „egy elme”. Emberi történetünk során ugyanazokban a régi történetekben forgolódunk, generációról-generációra átörökítve őket. Aztán mindazt, amit örököltünk, tudattalanul életünk alapköveinek tesszük meg, és ezerrel ragaszkodunk olyan elképzelésekhez, ideálokhoz, koncepciókhoz, meggyőződésekhez, melyek valójában inkább fájdalmat okoznak.

Például a párkapcsolat területén. Mónival ez a téma került terítékre. Sokakkal dolgoztam párkapcsolati problémákra, fájdalmakra az elmúlt évek során, mindig nagyon izgalmas, ahogy egy-egy történet kibontakozik, és elkezdjük meglátni, hogymi mindent nem vettünk eddig észre. Mert a Munka arról szól, hogy papírra vetjük mindazt, amit annyira „bizonyosan tudunk”; ezek azok a nézőpontok, értelmezések, melyekbe az elme beragadt. Egyféleképpen látja azt, ami történik, és bármit megtesz azért, hogy ez így maradhasson. A Munka önvizsgálata során először leírjuk, mit is hiszünk egy adott helyzettel kapcsolatban egy ún. Ítélkezőlapra, majd megkérdőjelezzük mindezt a Négy kérdés és Megfordítások segítségével.

Mindig meglepetés, milyen irányt is vesz az egész önvizsgálat. Ezért is fontos, hogy újra és újra friss szemmel és füllel üljünk ott, nyitottan arra, ami épp szeretné megmutatni magát. Egy adott Ítélkezőlap feldolgozásával a történetünk egy bizonyos aspektusára látunk rá, és újabb rétegek nyílnak meg további feldolgozásra, ahogy már tisztábban látunk. Csodás ez a folyamat, időnként katartikus, máskor csendesebben morajló. Életformáló, mélyen felszabadító. Sírunk, nevetünk, együtt vagyunk, szeretünk. Tarts velünk Te is Móni – Mindannyiunk utazásában.

Móni, miután most megnézte és újra átélte ezt a Munkát, a következő szavakkal ajánlja figyelmetekbe a videót:

„Sokan vergődünk összezavarodva abban a hitben, hogy képtelenek vagyunk olyan párkapcsolatot összehozni, amilyenre szívünk mélyén vágyunk, pedig mi mindent megtettünk már érte. Könnyű ilyenkor abba a csapdába esni, hogy hibáztatni kezdjük a körülményeket, a másikat, magunkat. Én is így jártam., és bizony sehogy se leltem békességre ebben, meg hozzám valónak tűnő pasira sem. Végül úgy alakult, hogy az Élet elém hozta Byron Katie "Négy kérdés és megfordítások" Munka-módszerét. Ezt alkalmazva Oravecz Andi segítségével megvizsgálhattam az egyik legjelentősebb párkapcsolatomról szóló, erősen igaznak tűnő hiedelmeimet. Ahogy ráláttam, valójában mi is történt velem, mi volt a szerepem a dolgok alakulásában, a párkapcsolatokról szóló eddigi elképzelésem darabjaira esett szét,helyet adva egy egészen új nézőpontnak. Hálás vagyok, hogy ebben a videóban megmutathatjuk, megoszthatjuk ezt a folyamatot.” (Mayer Móni)

 

Te kinek akarsz megfelelni az életeddel? - videó

 

A MagNet Házas rendezvényünkön a Bevezető  után három Munkát végeztem el bátor résztvevőkkel, akik vállalták, hogy a történetük majd nyilvánosságra kerül. Ezúton is köszönet nekik, jelen esetben Katinak, aki a ma megosztásra kerülő második Munka önvizsgálatunk főszereplője. (Javaslom, hogy ha új vagy a Munkában, először nézd meg a fentebb található Bevezető előadást).

Kati története alapvetően a mindannyiunkban így vagy úgy működő megfelelési vágyunkról szól. Aminek gyökerénél saját ön-nem-elfogadásunk áll. És ki hol érzékeli az életében, hogy valaki „odakint” nem fogadja el úgy, ahogy van.

Nagyon szerettem a Katival való Munkát, mely nem egy „klasszikus” Ítélkezőlap-feldolgozás lett végül; elég sok irányba kikalandoztunk az eredeti helyzetből, de úgy vélem, ez extra ízekkel gazdagította önvizsgálatunkat. Szóba kerültek például az ideálok: az ideális élet, az ideális unoka, nagymama, ideális test, kövérség, soványság. Megnézhettük, mennyire képesek ezen elképzeléseink szintetönkretenni az életünket, mennyire nem hagyják, hogy felfedezzük saját és más emberek egyediségét.

Amikor valakivel egyéniben dolgozom, sokkal fókuszáltabb Ítélkezőlapot töltetek ki vele úgy, hogy már eleve közösen nézünk bele a kiválasztott helyzetbe, melyben segítek őt benne tartani elegendő ideig, míg felbukkannak a valóban „ütős” hiedelmek. Erre itt a rendezvény természete miatt nem volt lehetőség, abból főztünk, amink volt. Egyébként jellemzően előfordul, hogy az emberek nem tudják még fókuszáltan elcsípni az adott élethelyzetben működő gondolatokat, hiedelmeket, ehhez is gyakorlatra van szükség. Előfordul, hogy rohanva, hevenyészve, 2 perc alatt összedobnak egy Ítélkezőlapot, pedig a Munkának már ez az első lépése is meditáció.