Scott Kiloby

Scott Kiloby menuScott Kiloby, nemzetközi előadó, a Természetes Nyugalom és az Élő Önvizsgálatok módszerének megalkotója, a Kiloby Központ társalapítója és vezetője.

Scott üzenete végtelenül egyszerű:

Pihenj meg, végezz önvizsgálatot, élvezd az életet.

„Minden, amit valaha kerestél, már most is itt van. Nem kell többé a jövőben kutatnod a boldogság után, ami aztán újra és újra kicsusszan a kezeidből. Nem kell többé szenvedned az önmagadról szóló történeteid kelepcéjében, és a fájdalmasnak megtanult érzések elől sem szükséges menekülnöd többé. A Természetes Nyugalom és az Élő Önvizsgálatok alkalmazásával egy teljesen új világ tárulhat fel előtted. Tarts velem ebben a felfedezésben." (Scott Kiloby)

Scott Indianában nőtt fel, fiatalkorában sportolóként és zenészként tűnt ki. Már gyerekként sem érezte jól magát a bőrében, miután általános iskolában kortársi agresszió és megfélemlítés célpontjává vált. Elszigetelődöttségét és fájdalmát drogokkal és alkohollal próbálta enyhíteni, ami 20 évig tartó szerhasználathoz és szenvedélybetegséghez vezetett. A legkülönbözőbb szerektől és tevékenységektől várta a megnyugvást (fájdalomcsillapítók, crack, meth, marihuána, ételek, koffein, szex, szerencsejáték). Amikor a 12-lépéses program segítségével leszokott és felépült, többféle önkéntes pozíciót is elvállalt a szervezetben, és a lakhelyén működő rehabilitációs központ életében is aktívan részt vett. Néhány év elteltével elkezdett kitekintgetni a 12-lépéses világból, mert azt tapasztalta, hogy a programban való részvétele számos addiktív késztetésére valamint önértékelési problémáira nem nyújtott megoldást. Ettől függetlenül Scott fontos alapnak tartja és nagyra értékeli a 12-lépéses programot, mely hozzájárult a Kiloby Központban használt, saját leszokási és felépülési programjának kifejlesztéséhez.

A 12-lépéses programból történő kilépés után Scott olyan spirituális tanítóktól kezdett tanulni, akik az éber tudatosságra (mindfulness) és a jelenlét megtapasztalására helyezték a hangsúlyt. Rendszeres gyakorlása során, 2007-ben mélyen átalakító hatású felébredésélményt tapasztalt meg, melynek következtében az addiktív késztetéseinek és önértékelés problémáinak nagy része eltűnt. Azóta kifejlesztette az Élő Önvizsgálatokat, melyek az éber tudatosság rendszeres gyakorlására épülnek, amit Scott a mély átalakulás legfontosabb kulcsaként tart számon.

2010-ben Scott elkezdett Élő Önvizsgálatok facilitátorokat képezni, majd megalapította az Élő Önvizsgálatok Közösséget, mely facilitátorainak nemzetközi szervezete. Az önvizsgálatok mostanra a világ legkülönbözőbb részeire eljutottak, s használatukkal a facilitátorok emberek sokaságának segítenek szenvedést okozó gondolataik és érzéseik szétbogozásában. Folytatódik a facilitátorok képzése is, egyre több terapeuta, tanácsadó és laikus csatlakozik a képzési programhoz.

2014-ben Scott Palm Springsbe, Kaliforniába költözött, ahol megnyitotta a Kiloby Központot, melynek társalapítója és vezetője. A Központban személyesen dolgozik az oda érkező kliensekkel. Munkáját okleveles facilitátorok, klinikai pszichológus és orvos-igazgató segítik.

Scott az utóbbi években ismert és elismert előadóvá vált. Egyetemeken, tudományos és pszichológus konferenciákon tart előadásokat, illetve a Palm Springs környékén élő terapeutáknak és tanácsadóknak tart továbbképzéseket. Fő témaköre az éber tudatosság és a jelenlét szerepe a függőségek, szorongás, depresszió, stressz önértékelési problémák feldolgozásában.

Hat könyvet írt, ezek közül három magyar nyelven is elérhető. Az Élő Felismerés és Az Élő Kapcsolat Pdf formátumban, legutóbbi könyve, a Természetes Nyugalom pedig nyomtatott formában jelent meg.

Az én történetem

(Részlet Scott Kiloby Természetes Nyugalom című könyvéből)

Húsz évig éltem függőségben.

Függőségem a kamaszkori füvezéstől, a későbbi nagy mennyiségű alkohol fogyasztásáig, majd sokféle drog használatáig fejlődött, beleértve a metamfetamint, a kokaint és az LSD-t.

E sötét időszak vége felé már naponta többször nyeltem marékszámra a fájdalomcsillapítókat. A függőség életem minden szegletébe bekúszott. Azon kaptam magam, hogy függő lettem pénztől, ételektől, kapcsolatoktól, szextől, sikertől, figyelemtől és megerősítésektől. És ez csak a rövidített lista. Eközben mindenki elől próbáltam rejtegetni függőségeimet, szégyenkezve, hogy mivé lett az életem.

Csodálatos, támogató családtagok és egy leszoktató program segítségével sikerült leállnom a drogokkal és az alkohollal. A függőség időszaka mégis folytatódott, immáron társadalmilag elfogadhatóbb módokon, például mások kontrollálásának és megváltoztatásának kényszerével, az állandó személyiségfejlesztéssel, végül a spirituális megvilágosodás utáni minduntalan kutatással.

Utam során sok önsegítő, pozitív gondolkodásról szóló, vallási és spirituális programot tanulmányoztam, több tonnányi könyvet olvastam el, rengeteg videót néztem meg, és számtalan tanító tanításait követtem. Szüntelenül hajszoltam a leszokást, ám úgy tűnt, semmi nem nyújt tartós megnyugvást. Fejlődtem itt egy keveset, fejlődtem ott egy keveset, miközben még azon vágyam is függősséggé vált, hogy véget vessek a függőségemnek.

Néhány bölcs tanító és azon szándék segítségével, hogy mélyebben belenézzek jelenbeli tapasztalásomba, végül megtaláltam a kulcsot...

A függőségtől való szabadság az egyetlen olyan helyen honol, ahol a függő személy sosem keresi – a jelen pillanatban.

Ez a felismerés mindent megváltoztatott! Felfedeztem, hogy egyszerűen azáltal, hogy újra és újra megpihenek a jelenlétben, s lehetővé teszem minden gondolatnak, érzelemnek, sóvárgásnak és egyéb energiáknak, hogy azok legyenek, amik a függőségi ciklus saját magától feloldódik, végül elcsitul. A szabadság tehát, ami után szüntelenül epekedtem, nem az élettörténetemben, vagyis a múltban, de nem is bármilyen jövőben elérendő eseményben volt fellelhető.

Ráébredtem, hogy a függőségtől való szabadság már itt van, maga a jelenlét tökéletesen tartalmazza.

Három évig hallgattam erről a kincsről. Mivel a jelenlétben történő megpihenést inkább tapasztalni kell, mintsem elmével felfogni, eltartott egy darabig, míg megtaláltam a megfelelő szavakat, hogy felismerésem megosszam másokkal. Végül – 2010 elején – ezek a szavak megérkeztek. Valójában úgy ömlöttek belőlem, mint a kora tavaszi zápor. Az eredmény itt van ebben a könyvben. Ez az én ajándékom neked – bárki is legyél, bárhol is vagy.

Ha most szenvedsz, esetleg valaha szenvedtél függőségtől, kérlek, fogadd el ezt az ajándékot, és tapasztald meg a függőségtől való természetes megszabadulást az egyetlen helyen, ahol valószínűleg sosem kerested – az itt és mostban!

Találd meg a gyógyulást, ami alapvetően mindnyájunkban ott van.

(Scott Kiloby)