Visszajelzések

AZ ÉLETEM EGY HATALMAS, IZGALMAS, ÉS CSODÁLATOS AJÁNDÉK

Mit hozott az önvizsgálat az életembe? Csodákat, csodákat és megint csak csodákat. Az életem egy hatalmas, izgalmas, és csodálatos ajándék. És amióta rendszeresen végzem az önvizsgálatokat, azóta ezt tudom, és megélek minden pillanatot. Örülök az eső szépségének, a szennyes ruhák zavarosságának a fürdőszoba padlóján, a mosogatásnak, amit megengedek, hogy rajtam keresztül elvégződjön. Az életem azóta VAN, vagy így is mondhatnám, azóta VAN ÉLETEM.

És még egy fantasztikus dolog, sok-sok szerető barátot kaptam, titeket, akiket nem is ismerlek, de mindig, ha itt vagyok köztetek, azt érzem, hogy hozzátok hazajövök. Csodálatos emberek vagytok mindannyian, köszönet és hála nektek.

Sokkal éberebb vagyok, gyakrabban fülön csípem az önbecsapásaimat, és egyre jobban nem ágálok az ellen, ha valami kellemetlent kell megmunkázni, mert tudom, hogy a végén rengeteget kapok tőle.

Az önvizsgálatok és a csoport teszi meg együtt a hatását. Érzem, ahogy egyre inkább elfogadom magam, s ezt az Élet is mutatja. A segítség több helyről jön, s újabb alkalmakat kínál, hogy ránézzek az álarcaimra, felismerjem gondolataim hamisságát, rejtett hiedelmeimet, melyek előbújnak rejtekükről. Külön köszönet a Tiszta Kommunikációs tematikus napért, ami még közelebb hozta a játszmák feltárásának lehetőségét. De mindenféle témájú önmunka közelebb visz ahhoz, hogy megértsem magam, hogy ránézzek, miben hittem, hiszek. Sokat jelentett, hogy megértettem, hogy ez idáig, hogyan működött. Amikor rádöbbentem, hogy a fejemben lévő kép nem egyelő a Valósággal, az egy ütős felismerés volt…
M.

EGYRE NYITOTTABBAN

Szia kedves Andi!

Végre gép elé ültem, és leírom Neked a hétvégi ismétlőként átélt élményeimet.
Először is hatalmas élmény volt látni, ahogyan másokkal dolgozol… Milyen nagy ereje is van a szavaknak. Milyen szépen vissza tudod terelni, amikor valaki  csak a történetét nyomja, és hogyan mutatod meg a hiedelem gyökerét.

Októberben, amikor én voltam az Alaptanfolyamon, úgy érzem elkezdődött az elmém megnyílása. Nem ment könnyen. Erős hiedelmeket vittem, és utána napokig emésztgettem, amiket mondtál, és amik feljöttek. A többiek munkája teljesen idegen volt számomra. Időközben elolvastam a könyveket, a blogodat is, és nagyon szeretem és a csoportot is rendszeresen visszaolvasni a facebook-on. Nyilván ezek is segítettek az elme nyitogatásában.  Nagyon tetszik az ÖnMunka, és már könnyebb vagyok néhány történettel.

Ezen a hétvégén már talán nyitottabb elmével figyelhettem mi történik, és csodálatos volt. Csodálatos volt, mert megtaláltam a saját történeteim a többiekében, és a késztetést is megkaptam,  hogy ezekre ránézzek. Fantasztikus volt látni, hogy hogyan változtak a résztvevők. És jó volt azt is látni, hogy néhány történetet már nem hiszek el, de tudom, hogy én is onnan jöttem, hogy elhittem.

Úgy érzem, hogy a szavaid is nyitottabb elmére találtak, és mintha teljesen más tudatossággal hallgattalak volna. Szuper volt az a megtapasztalás. Sokat tanultam általa.
Jó volt újra elolvasni az első jóvátevő levelemet, és jó volt újabbat írni. Szeretem a levélírást, és nem emlékeztem, hogy ezt minden ítélkező lap után meg lehetne írni.  De mivel tetszik, párszor írtam már.

Nagyon elfáradtam mind a két nap, és ez is olyan jó volt. Feladódott néhány dolog és végtelenül hálás vagyok neked a megtapasztalásaimért.

Szerencsés vagyok (mintha lenne szerencse és véletlen), hogy rám talált ez a módszert, és megadtam magamnak az esélyt, hogy éljek vele. Neked köszönöm a Te részed ebben. Várom, hogy mehessek a tematikusra, és a három napos elvonulást is mindenféleképpen meg szeretném tapasztalni.

Szép napot, és nagyon szeretem az idézeteket is, amiket felteszel, sokszor betalál, mostanában főleg, a telefonomon szoktam olvasni, többször visszatérek egy nap rá. (Persze csak addig, amíg a  gépre le nem töltöm a leveleim, de utána is visszaküldök néhányat magamnak. ) Szóval ezt is köszi.

Szeretettel,
I.

PÁRATLAN GYORSASÁG

Kedves Andi!

Minden túlzás nélkül egy csoda volt ez a hét vége. A filozófia, amin az egész alapul nyilván ismerős számomra, hiszen ebben élek, ezzel dolgozom én is. Viszont az a gyorsaság, amivel ez a módszer működik az páratlan. Ilyennel még nem találkoztam, pedig jó néhány önismereti csoportban részt vettem már.

Én a humanisztikus asztrológiai szemlélettel dolgozom és itt pont arról van szó, hogy különböző én-állapotok vannak bennünk és ezeknek is vannak pozitív és negatív megélési módjai és nyilván az egyéntől függ, hogy számára mi a pozitív és mi nem az. Viszont ha nem integráljuk be a személyiségünkbe a szerintünk negatívat, akkor annak a „de jó lenne, ha” aspektusát sem tudjuk megélni. Nagyon sokat gondolkoztam rajta, hogy mi az a leghatékonyabb módszer, amivel mindenki pillanatok alatt rálát arra, hogy milyen szüksége is van pont azokra az emberekre, akiket akkor szeretne látni, amikor a háta közepét. És persze a betegségekkel is hasonlóan működünk. De hogy mondjam azt, hogy békélj meg vele anélkül, hogy a kliens teljesen jogosan hülyének nézne, és még rossz híremet is keltené. És tessék, az ölembe pottyant a megoldás. 

Tetszett még, hogy úgy ültünk, feküdünk, ittunk, pisiltünk, ahogy szükségünk volt rá. Ez a lazaság nagyon szuper. A kedvességed, az empátiád pedig hab a tortán. 

Nagyon köszönöm, hogy ezt az élményt megtapasztalhattam és eredménnyel alkalmazhatom a saját életemben is és a munkám területén is.
Kati

MINT CSOKIMACI A SZAHARÁBAN

A legfélelmetesebb, legnyomasztóbb élményeimmel tudtam az elvonuláson a munkám során szembenézni. Az egyik gyakorlatunk alkalmával került erre a sor.

Az évek során már sokféle módszerrel (különféle pszichoterápiás csoportokban; pszichodráma, tranzakció analízis, családfelállítás, NLP, encounter, NBSR tréning) megnéztem afélelmeimet, és most itt a csoportban meglepődtem, hogy mennyire hatékonyan, erős katarzisokkal képes ez a módszer feloldani az említett félelmeimet.

Az eredetileg szörnyűnek, borzasztónak tartott traumák, félelmek először erős elérzékenyülést váltottak ki belőlem, majd úgy olvadtak el a folyamat során (különösen a megfordítások hatására), mint csokoládé-maci a Szaharában, mintha nem is lettek volna, sőt nevetségessé váltak, jót lehetett rajtuk hahotázni.

Ezt a kettős katarzist, a könnyek, és szomorúság, majd hosszú jóízű nevetés kettősségét szinte mindég átéltem itt a félelmeimmel való munkám során.

Így utólag is úgy érzem, hogy gyakran a sokféle pszichoterápiákban eljutottam egy határig, ami nagyon kellemes volt, mert jobban éreztem magam, de csak ritkán tapasztaltam meg a félelem ilyen erős polaritását, nevetségessé válását, paradox mivoltát.

Amikor a többiekkel együtt is szó szerint ki lehet röhögni a nyavalyámat.
Ez mindennél felszabadítóbb!Könnyesre nevetni magunkat saját magunkon, és érezni, hogy a fenébe, hát ezen aggódtam annyit életem során?
Nagy Gábor, pszichológus

A RÉS, AMIN BEJUT A FÉNY

Mostanában azt figyelem, hogyan rendezi az Élet önmagát. Szeretem nézni. Mintha hátrébb léptem volna egy lépést. Annyira békés tud lenni. És ez abszolút nem érződik passzív állapotnak, inkább megengedőnek. És régen ezt annyira nem tudtam volna elképzelni, megengedni magamnak, hogy így nézzem. Akkor folyamatosan háborúban álltam mindennel, és azzal voltam elfoglalva, hogy pl. miért nem tetszem ennek a lánynak, vagy annak a lánynak, miért nincs már új munkahelyem, miért vagyok ennyire alkalmatlan és béna, stb. és örökké a külvilágra mutogattam, és sajnáltam magam, és imádtam ebben az állapotban dagonyázni. Mindent kontrollálni akartam, de leginkább magamat, elkerülni, megkerülni, megelőzni mindent, csak nehogy szégyenbe kerüljek. 

Most annyira más, még úgy is, hogy a fenti dolgok is jelen tudnak lenni, de valahogy már nem bánom. És tudom, hogy bármikor be tudnak húzni, mint a vákuum. És engedem. És megfigyelem. Van egy rés a vákuum és köztem, ahol figyelek. Tudom, hogy hasznomra vannak. Mindig ez az idézet jut róla eszembe Leonard Cohen-tól: „Mindenben van egy apró repedés. Ott jut be a fény”. Valahogyan minden apró, tévedésnek gondolt „hibánk, sebünk” a gyógyulás, a fény irányába hajt minket. És talán ez minden dolognál így van a világon.
xxx

HÁLA NEKTEK

A Megtalálhatatlan Önvizsgálatban az a csodálatos többek között, hogy a gyakorlat végzése során, olyan mély traumatikus tartalmak is feljöhetnek, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül vagy logikusan az aktuális szorongást keltő gondolathoz, képhez. S így nem csak az aktuális gondolataim és érzéseim „összetapadványától” válhatok függetlené, a tudat terében megpihenve, hanem az alap hiedelmeimre épülő történetem is folyamatosan kikönnyül.

Köszönöm neked Andi, hogy ezt a technikát behoztad nekünk használni, és azt is, hogy folyamatosan rajta tartod a figyelmünket. Köszönöm Bogdán Ildi neked a korábbi munkáinkat, Misinek az Elvonulást és a Mélyítőt, és Gémes Gabi neked a mostaniakat, nagyon sokat segítetek nekem az életem minőségi javításában. Hála nektek!
B. L.

MÉLYRE MENT

Nagyon köszönöm a meghívást a szombati programra! Azóta is hatása alatt vagyok és rengeteget gondolkodtam, variáltam már tegnap, hogy a folytatás mi legyen. Nagyon megérintettek és mélyre mentek a beszélgetések. Részben a téma érintett meg és ismét nyilvánvalóvá vált, hogy mindannyian hasonló dolgokkal vívódunk, csupán más -más színezettel. Továbbá maga a módszer, vagyis a kérdések egymásutániságának a hatása nekem nagyon megtetszett.

Ha úgy hallgattam volna először, hogy semmilyen önismeretem és tanulmányom nincs ezzel kapcsolatban, akkor a védekezési mechanizmus szerintem már az elején beindította volna a bezárást. Így csupán elfáradtam a figyelésben, a folyamattal párhuzamosan saját folyamatomba helyettesítésben, és a jegyzetelésben. 

Andi ritka nagy érték, amilyen hitelesen és kongruensen vezeted a folyamatokatés vagy ebben az egész miliőben. Jó rád nézni. :)
Gabi

GYÖKERESEN MEGVÁLTOZOTT A VISZONYULÁSOM AZ ÉLETEMHEZ

Kedves Andi! Szeretném megköszönni Neked mindazt, amit megmutattál nekem. Nem tudom, hogy mit csinálok „jól” vagy „rosszul”, de február óta gyökeresen megváltozott a viszonyulásom az életemhez. Örülök a napoknak, a perceknek, nagyon sok mindennek, ami körülöttem van és zajlik. Sokkal kevesebb a szomorkás, bús vagy mérges, frusztrált nap az életemben. Így minden könnyebb és vidám. Ha találkozom valami olyannal, ami mégis zavar, Ítélkezőlapra kerül és dolgozom vele. Tudatosan észreveszem a gondolataimat, mikor mi jön és ez az egész sokat segít nekem. A külvilágtól is nagyon pozitív visszajelzéseket kapok. Szeretek az Alapcsomagot végzettek FB csoportjának is a tagja lenni. Bár nem vagyok aktívan jelen, de imádok ott olvasgatni. Mindig új és új információt, tapasztalatot, inspirációt stb. kapok. Remélem, hogy még mindig kicsattansz az életenergiától! Puszillak
N.

FOLYAMATOS FELFEDEZÉS

Az Élő Önvizsgálatok egy folyamatos felfedezés, nem pedig egy merev módszer. Gyengéden elvonja a figyelmedet az elmédről és a gondolataidról, és finoman bevisz azokba az érzésekbe és érzetekbe, melyeket sosem akartál tudatosan megélni. Facilitátorral végezni az önvizsgálatot lenyűgözően hatékony. Megnyílunk az együtt nézésre, szeretetteljesen ránézünk arra, ami a pillanatban bukkan fel, anélkül, hogy előre meghatározott válaszokat kéne adnunk, vagy bármilyen megítélés alá esnénk. Minden pillanat egy újabb meglepetést és számtalan lehetőséget tartogat. A történeteid, a nézőpontjaid és koncepcióid, a boldogságod és a szomorúságod, a vicces és nem annyira vicces szokásaid; mindez a gazdagság felbukkan és felfedezésre kerül a pillanatban. Elképesztő látni a címkék, képek és érzetek szétesését, amint meglátod hol is tapadtak össze. Facilitátorral dolgozni értékes ajándék, mind a facilitátor, mind pedig a facilitált számára. Az egész olyan, mintha hazatérnél – önmagadhoz és a világhoz. Imádom.
A.

AZ ÖNISMERET SZENT GRÁLJA

Szia Andi!
Szóval a 7vége, húúúúú. Már régóta szemeztem az Élő Önvizsgálatok tanfolyammal, a blogodat meg folyamatosan olvasom, de valahogy most jött el az ideje. Kicsit féltem, hogy mit találhatok - amit mondtam is, hogy ha egyszer megengedem magamnak, hogy érezzek, akkor majd aztán apokalipszis meg minden...
De nagyon KÖSZÖNÖM, hogy elhoztad ezt a módszert, mert nekem eddig ez azÖnismeret Szent Grálja. Fantasztikus, hogy megláthattam, hogy nem kell félni az érzésektől, érzetektől. Egész életemben mást sem csináltam. Most megjelent előttem egy kép, hogy egy kis süniként összegömbölyödve létezem, és a testem is egyből befeszült. És a csodálatos az, hogy már nem az van, hogy most akkor jól lejjebb passzírozom ezt az érzést, hanem mintha valami jótündér szólna hozzá a kedves kis hangján, hogy „Szia, hát te meg ki vagy? Ne szaladj el, maradj csak itt velem”. Az érzet meg: „Oké, ne aggódj, nem foglak bántani”. Micsoda megkönnyebbülés!!! A kis közönykirálynőnek bennem ez tűzijáték és örömtánc. Komolyan, még a „rossz”, „bénító” érzések is. Mert itt vannak, mert élek.
És képzeld, mi történt. Ugye említettem, hogy Apával már nem beszéltünk egy ideje. Hétfőn felhívott. Én meg nem vettem fel. És valahogy ez a dolog odáig fajult, hogy tegnap nyolc A4-es lapot teleírtam, és elküldtem neki postán. Arról írtam benne, hogy bennem hogyan élődött meg az elmúlt 24 és fél év. És én ilyenről még az életben nem beszéltem neki (kb. egyszer, de egyből le is lettem oltva, hogy STOP, én meg jókislány módjára ugye...akkor aztán befogom, mert nem bánthatjuk meg a Nagy Apát). És megkértem, hogy most ne hívogasson. Hogy ha kommunikálni szeretne, írjon. És a fantasztikus ebben az egészben, hogy a levél nem fájdalomból vagy vádaskodásból íródott. Hanem egyszerűen egy olyan sürgető belső késztetésből, amit már sokszor éreztem, de nem engedtem neki szabad utat. Úgy tudnám leírni talán, hogy az őszinte lány szólalt meg a levélben, aki felismerte, hogy semmit nem kell „elviselnie”, mert van szava,elmondhatja, hogy hogyan érez, és neki mi az, ami működik és nem. Akinek van kontrollja, de ez egy rossz szó (az én szótáramban legalábbis), mert nem az a szorító, egyeduralkodó, mindent földbedöngölő kontroll, hanem egy olyan megengedő fajta. J Egy olyan jó kontroll. És sírtam is miközben írtam egy kicsit, mert jöttek fel a képek, és a végére csak úgy voltam. Kifacsarva, de elvárások nélkül. És rájöttem, hogy ez nem róla szól ez a levél, hanem rólam. Hogynekem ezt ki kellett mondanom/írnom magamból. És talán az sem számítana, ha nem olvasná el soha, bár nyilván örülnék neki ha végre megtudná, hogy mi ment itt végig a felszín alatt. De egyszerűen csak az önmagamból kiírás miatt volt jó ez az egész. És köszönöm. Köszönöm Neked is, és a Többieknek is akik ott voltak hétvégén, mert ez valami csoda...az érzések...Szóval egy hatalmas Lájk az Érzéseknek!
K.D.

A SAJÁT BŐRÖMÖN MEGTAPASZTALVA EZ VALAMI CSODA!

Andi, drága! 

Nem tudom elmondani, micsoda hatással volt rám az anyaelnyomengem-beszélgetésünk, Munkánk. Nem is annyira a beszélgetés, mint az, ami azóta történik. És az az érdekes, hogy nem is anyával, hanem mindenki mással történik. Hogy tegnap hogyan álltam ki magamért ahelyett, hogy jókislány lettem volna. 

Andi, meg vagyok döbbenve magamon. És nem tudom elmondani, mennyire felszabadultan érzem magam. Döbbenetes. Eddig is láttam, éreztem, hogy valaminagyon jó kis hétköznapi varázslat az, amivel foglalkoztok, de így, a saját bőrömön megtapasztalva, ez valami csoda! Akár dühítő icipici apróságok, és nem is látjuk, mekkora korlátok... (ja, és megnéztem az Apa rám erőszakolja az akaratát videót is, annyira jó látni, hogy minden nyomasztó gondolat humorba torkollik! :)

Mindenesetre tudd, micsoda hálás szívvel gondolok rád, hogy megmutattad testközelből, milyen ereje is van a gondolataink megkérdőjelezésének. 

Köszönöm, köszönöm! 
Egy lelkes, nyitott Kezdő

ERRE VÁRTAM

Köszönök mindent. Már most elmondhatom, ezt a csodát kerestem nagyon régóta. Nagyon az elején járok,de erre vártam,hogy ne féljek azérzéseimtől.
E.

HA NEM TALÁLKOZOM EZZEL A MÓDSZERREL, MÁR VALÓSZÍNŰLEG NEM ÉLNÉK…

A mindig meglévő, saját értéktelenségemről szóló gondolataim jó része elhagyott, az önutálatom jelentősen gyengült, és ezáltal másoknak, a saját sorsom miatt történő hibáztatása is megszűnt. Jobban megértem magamat, a környezetemet, nyitottabban és rugalmasabban állok a világ dolgaihoz. A korábban szinte folyamatosan velem lévő, és elviselhetetlennek bélyegezett szenvedésem a hétköznapokban szinte teljesen elmúlt, a krízishelyzetekben sem gyűr már le, és már nem az öngyilkosság tűnik az egyetlen menekülésnek az élet szenvedéséből. Véleményem szerint, ha nem találkozom ezzel a módszerrel, már valószínűleg nem élnék. (Egy gyakorló önvizsgáló)
Egy gyakorló önvizsgáló