Természetes Nyugalom

borito konyvHogyan szokjunk le a függőségeinkről a jelenlét segítségével?
Egy forradalmian új megközelítés

A könyvben szereplő Ajánló a magyar kiadáshoz – Scottól

Hosszú évek óta arra törekszem, hogy saját, megélt élményeimet osszam meg az emberekkel, ne üres frázisokat ismételgessek. Gyakori jelenség, hogy a spirituális tanítók bonyolult elméletek és modellek formájában fogalmazzák meg a mondanivalójukat, az emberi elme pedig imádja az intellektuális megértést. Személyes tapasztalatom azonban újra meg újra azt mutatta, hogy a valódi szabadság, szeretet, béke és együttérzés nem attól válik hozzáférhetővé, hogy még több tudást halmozunk fel. Ezek a csodás minőségek az elme megkérdőjelezésén keresztül fedik fel magukat. Épp ezért teljesen megbízom a megélt tapasztalatomban, mely már eddig is megmutatta, hogy a függőségek és a leszokás területén mi hasznos és mi nem. Ez a könyv a saját leszokásom folyamatát mutatja be, sokakéval egyetemben, akik a Természetes Nyugalom és az Élő Önvizsgálatok módszerét a gyakorlatban is kipróbálták.

 

Utam során azt tapasztaltam, hogy a függőség leginkább csak egy félreértés. Arról szól, hogy a jelen pillanatában bennünk levő érzéseket és gondolatokat kíséreljük meg elkerülni, tompítani, elnyomni, kiiktatni. A jelenben érzékelt kellemetlenségek, melyek fakadhatnak múltbeli fájdalmunk cipeléséből, a jövővel kapcsolatos aggodalmunkból vagy épp abból, hogy az adott pillanatot unalmasnak ítéljük, mind automatikusan a jövő felé tolnak minket. Többek között azokhoz a függőségi szerekhez és tevékenységekhez, melyek által a kellemetlen érzésektől és gondolatoktól való megszabadulást várjuk.

Fontos, hogy a leszokás ne a további menekülésről szóljon, hanem az önmagunkkal való leggyengédebb és legegyüttérzőbb találkozás legyen. Ebben a folyamatban mindent úgy fogadunk el és élünk át, ahogy az van; ez a legmélyebb átalakulás kulcsa. Nem csupán a függőségeinkre nézünk rá, hanem a függőség gyökerére, az énnel való azonosulásra is. Olyan tévképzetek irányíthatják az életünket, melyek szerint nem vagyunk biztonságban, nem vagyunk szerethetők, nem vagyunk elég jók, ezért aztán folyton megjavítani vagy megváltoztatni igyekszünk magunkat. Egy jobb jövőbeli ént akarunk előállítani. Amíg ez a jövőhajszolás, a jobb, megfelelőbb énkép létrehozásának kényszere működik bennünk, a függőség valamely formája biztosan jelen lesz életünkben. Amint azonban meglátjuk, hogy nem vagyunk azonosak a magunkról szóló elképzeléseinkkel, megpihenhetünk a jelen pillanatban, abban a térben, ahol az élet valójában történik. Az itt és mostban megleljük mindazt, amit egész idáig kerestünk. Én természetes nyugalomnak hívom. Így a leszokás nem csupán a függőségeinktől való megszabadulást jelenti majd, hanem az álomvilágból való felébredésünkhöz is elvezet.

Nagy örömmel látom, hogyan terjed munkásságom Magyarországon is, Oravecz Andrea és kollégái közreműködésével. Amikor 2012-ben megismerkedtem Andreával, módszerem és az önvizsgálatok iránti lelkesedése nyilvánvaló volt, amit aztán másoknak is átadott. Azóta az Élő Önvizsgálatok okleveles facilitátora és magyarországi trénere lett, s a kezdetek óta együttműködünk. Andrea mindig nyitottan fogadja az újításokat, lépést tart a Természetes Nyugalom módszer és az önvizsgálatok fejlődésével, valamint a Kiloby Centerben végzett munkánkkal. Hálásan köszönöm, Andrea! Kívánom, hogy te és kollégáid sikerrel ismertessétek meg módszeremet csodás országotokban azokkal, akiknek erre van szükségük.

A függőség az emberi fajra univerzálisan érvényes jelenség. Bárhol éljünk is a világban, bármilyen kulturális háttérből érkezzünk, emberként mindannyiunkat kielégíthetetlen éhség gyötör a még többre, amit mindig a jövőben vélünk megtalálni. Szerencsére, nemcsak a függőségeink, hanem a jelenléten keresztüli leszokás lehetősége is közös bennünk: a jelenlét ajándéka mindannyiunk számára hozzáférhető. Ennek szem előtt tartásával ajánlom mindenki figyelmébe a könyvemben szereplő módszereket és gyakorlatokat, melyek óriási segítséget jelentettek nekem. Kitartó alkalmazásukkal fokozatosan és gyengéden elnyugodott bennem a keresés és a korábban engem rabságban tartó függőségi szerek és tevékenységek utáni vágy. Meggyőződésem, hogy ez veled is megtörténhet, te is képes vagy rá!

(Scott Kiloby)